Skip navigation

Alkohol, kábítószer

Az alkohol hatására nagyon sok baleset keletkezik a világon. Hazánkban minden kilencedik balesetnek az alkoholfogyasztás az oka. PI. 1.5 ‰-es véralkohol koncentrációnál a baleseti veszélyeztetés 36-szoros a józan vezetőkéhez képest.

Most röviden ismerkedjünk meg az alkohol fontosabb tulajdonságaival, hatásával.

Az alkohol az elfogyasztás után kb. egy óra múlva éri el a legnagyobb hatását. 7 gramm alkohol elfogyasztása megközelítőleg 0.15 ‰ véralkohol szintet eredményez, amely mennyiség ugyancsak megközelítőleg 1 óra alatt ürül ki a szervezetből. Mielőtt továbbmennénk nézzük meg, mit mond a 0.3 - 0.5 ‰ (ezerelék) közötti  tartományról a külföldi szakirodalom. Mc Farland a neves amerikai közlekedési szakember arra a megállapításra jutott, hogy a járművezetők többsége 0.4 ‰ körüli alkohol szint esetén veszélyesebben vezet, mint 0.4-0.8 ‰ között. (Ugyanis itt már a gátlások adódnak.)

Nyomatékosan hangsúlyozni kell, hogy nem megengedhető a közlekedésben egyetlen gramm alkohol elfogyasztása sem. A szakértőknek egységes álláspontra kellene helyezkedni a 0,2 ‰- alatti befolyásoltságot illetően is

Az alkoholfogyasztás és az alkoholos állapot súlyosbító körülménynek számít baleset okozása esetén, 0,51 -0.8 ‰ enyhe alkoholos befolyás.

0,81-1,5 ‰ alkoholos befolyásoltság, jellemző tünetei: szapora, erőteljes pulzus, csillogó szemek, kipirult arc, szapora légzés, bővebb verejtékezés. A magasabb rendű pszichés gátlások tovább csökkennek, felületessé válik az ítélőképesség, enyhén kritikátlan, emelkedett hangulat jelentkezik. Ez az állapot megközelítőleg 0.3-0.7 I bor vagy 50-150 ml pálinka elfogyasztása után jön létre.

A borok általában 10%-os alkoholtartalmúak, ekkor 0.7 I borban megközelítőleg 70 gr alkohol van. Mivel 7 g okoz 0,15 ‰ véralkohol szintet, tehát 70 g 1.5 ‰ véralkohol szintet fog eredményezni. 1,51-2,5 ‰ közepes fokú alkoholos befolyásoltság. A beszéd, akadozó, a mozgások koordinációja zavart, enyhe egyensúlyzavar jelentkezik. A szellemi műveletek lelassulnak, a felfogás gyengül. a hangulat inkább nyomott, a közérzet rossz. (0,7-1.2 I bor hatása.), 2.51-3,5 ‰ súlyos alkoholos befolyás. Szédülés, súlyos egyensúlyzavar, émelygés, hányás. A hangulat nyomott, a tájékozódás és emlékezőképesség zavart. (Az elfogyasztott alkohol mennyisége kb. 1.2-1.5 I bor.) 3,51-4 ‰ igen súlyos alkoholos befolyásoltság. Csökken a vérnyomás, süllyed a testhőmérséklet, reflexkiesés lép fel, és a légzőközpont bénulása következtében halált is okozhat. 

A testi tüneteket öntudatlan állapot, coma kíséri. (Az elfogyasztott alkohol mennyisége kb. 2-3 I bor.) Az ittasságot többféle módon állapítják meg. Tájékoztató jellegű vizsgálati módszer az alkoholszondázás, amely azt mutatja meg, hogy a vizsgált személy fogyasztott-e alkoholt vagy sem, arra nem ad pontos felvilágosítást. hogy mennyit fogyasztott az illető.

A vizsgált személy hosszabb fújja a ki lélegzett levegőt, az alkoholszondába. 0.2 ‰ feletti alkoholtartalom esetében a szondában levő vizsgálati anyag barnul, majd visszavilágosodik, 0.3 ‰ -nél barnul, 0.5 ‰ -nél barna, majd sárgászöld 0,7 ‰ -nél kékeszöld.

Ezek az értékek akkor is fennállnak, ha valaki csak tévedésből vett alkoholt a szájába de azt kiköpte, így a pontos érték meghatározását csakis vérvétel segítségével lehet biztosítani, joggal vetődik fel d kérdés, hogy vajon igaz-e az az állítás, amely a közhiedelemben elterjedt, hogy az italozás után 8 órával már mindenki alkalmas a vezetésre? Már volt róla szó, hogy 7 g alkohol 1 óra alatt ürül ki a szervezetből, így ha pl. valaki 2,5 ‰-es véralkoholszint elérése után abbahagyja az ivást. 10 óra múlva még 1 ‰ -os a véralkohol szintje (10x,15 ‰. mert óránként 0.15 ‰ ürül ki).

Tehát legalább 16 órát kell várni 2,5 ‰-es véralkoholszint esetén ahhoz, hogy a szervezetben a véralkohol koncentráció a minimálisra csökkenjen.

Sietve hozzá kell tenni, hogy ez még nem minden. Ugyanis ilyen mértékű alkoholos befolyásoltság esetén, az úgynevezett post alkoholos állapottal is számolni kell, amikor is a szervezetből kiürült ugyan az alkohol, de az egyén még az utóhatások alatt áll, amelyek gyakran ugyanolyan veszélyeket rejtenek magukban, mint az alkoholos befolyásoltság.

Az alkohol az idegrendszerre fejt ki káros hatást, zavarttá válhat az észlelés, csökken a látásélesség (sebesség-távolságbecslésnél problémát okoz) a látótér beszűkül.

A kutatások során megállapították, hogy az alkoholos állapotban levő kísérleti személyek kisebb gyakorisággal vették észre a veszélyes közlekedési helyzeteket, mint a józanok.

Foglaljuk össze a fent elhangzottakat: Az alkoholos befolyás nem 0.2 ‰ -nél kezdődik, mint ahogy azt a jogszabályokból következtetni lehet, hanem már egyetlen korty alkohol is káros hatást fejthet ki. A tudatos tevékenységet, figyelmet már igen gyenge hatások is megzavarhatják, befolyásolhatják. Gondoljunk például suboptimális ingereken alapuló (már betiltott) reklámfogásra, amelyet az Egyesült Államokban kezdtek bevezetni. A reklámfogás lényege azt volt, hogy a film egy kockáját valamely reklámképpel helyettesítették. Egy kockát az agy nem képes észlelni, ha a film normál sebességgel fut Ie. (Másodpercenként 25-szörös változást már nem tudunk követni.) Viszont az alttudatban megmaradt ez a reklámkép és ha a filmet néző a film után elment vásárolni nagy valószínűséggel azt a terméket vette meg, amelyet a filmben vetítettek. Például ha mosóport akart vásárolni, nagy valószínűséggel azt a fajtát választotta, amelyet a reklám sugallt.

E példából is jól látható, hogy milyen kis tényezők befolyásolhatják döntésünket, akkor nyilvánvalónak látszik, hogy a minimális mennyiségű alkohol is alkalmatlanná tehet bennünket a korrekt viselkedésre. Az alkohol növeli az agresszivitást és csökkenti az emberi életre vonatkozó értékítéletet, ami kritikus szituációban a gépjárművezető döntését károsan befolyásolja.

Az alkohol csökkenti a látásélességet, ami újabb baleseti forrás. Egyszóval tudatosítani kell a gépjárművezetőkben azt, hogy az alkohol legkisebb mennyisége is káros a biztonságos közlekedés szempontjából.